Skylark – část 1

Popis a plánek vícepovelového RC modelu Skylark byl zveřejněn v Modeláři č. 7/1967. V uvedené době, kdy u nás byly používány k řízení RC modelů výhradně neproporcionální bang-bang soupravy, byl tento model velmi vhodnou předlohou pro stavbu a začátky s vícepovelovým ovládáním akrobatického modelu. Konstruktérem tohoto modelu byl známý americký modelář G. Goldberg.

Tento model jsem si už postavil v roce 1967, ale po peripetiích z nespolehlivou RC soupravou MVVS jsem s ním létal až mnohem později, již řízeným proporcionální soupravou.

Model někam odnesl čas a já jsem se letos rozhodl postavit si tento jednoduchý model  znovu. Tentokrát při zachování historické věrohodnosti nejen stavbou modelu, ale i použitím kompletní 10 kanálové RC soupravy Graupner Variophon 10S, se kterou byl Skylark dle uvedeného popisu tehdy řízen. Také k pohonu bude použit historický motor MVVS 5,6 A z roku 1958, doplněný RC karburátorem, amatérsky zhotoveným tlumičem výfuku a duralovým kuželem.

Stavbu modelu jsem realizoval přesně dle uveřejněného plánku, zvětšeného na skutečnou velikost. Na doporučení v popisu jsem kvůli zvětšení pevnosti křídla v ohybu a krutu oplankoval náběžnou hranu křídla po hlavní nosník, odtokovku křídla a páskování žeber lehkou balzou tloušťky 1,5 mm.

Rozpětí modelu Skylark je 1420 mm, celková délka trupu je 1080 mm a hmotnost modelu pod potah včetně podvozku je 885 g. Předpokládám, že kompletní hmotnost bude mnohem menší, než původní hmotnost 2750 g v popisu modelu.

Přes jednoduché tvary budí model nostalgické vzpomínky na typické tvary tehdejších dolnokřídlých RC modelů.

Postup stavby modelu je patrný z přiložených fotografií.

Pokračování

. WordPress