Letovické polétání 13.7.2013

V sobotu jsem se vydal se svým kolegou a zároveň předsedou našeho klubu Honzou Možným do Letovic na místní letiště, kde se pořádalo modelářské vystoupení pro veřejnost.

Přijeli jsme do prostředí, které hned na první pohled dalo najevo, že zde panuje čilý modelářský ruch. Tento dojem podtrhoval i fakt, že vystoupení modelářů sledovala spousta diváků. A ti se měli opravdu na co dívat. Na stojánce bylo cca 60 modelů letadel všeho druhu, od malých modelů poháněných elektromotory až po obří makety motorových letadel a větroňů.

Přesto, že modelářům ztěžoval létání poměrně silný vítr, který foukal téměř nepřetržitě, vzlétali s modely k předvádění svých letových ukázek. Pro diváky i pro přítomné modeláře bylo jistě nejzajímavější vystoupení rodiny Puklů z Blanska, kteří předvedli model Wild Hornet poháněný spalovací turbínou, jehož let i zvuk byl silným zážitkem pro všechny. Puklovi též předvedli další své modely – velkou maketu vrtulníku Lama a obří Pilatus Turboporter poháněný turbovrtulovým pohonem. Dále se představil se svými modely Radek Gořula, který prováděl i aerovleky, z Litomyšle přijeli Robert Gogola s obří maketou větroně Pionýr o rozpětí 4m s pomocným motorem na pylonu a dále Olda Češka se svým obřím Smith Miniplanem. Olda měl při jednom letu smůlu, když havaroval ve chvíli, kdy se snažil v silném větru se svým strojem přistát po prudké zatáčce po větru na přistávací ploše. I takové věci se v modelářství stanou, věřím, že model půjde brzy opravený do vzduchu. Pěkně se svým létáním předvedl i Jiří Šimek se Zlínem 526 o rozpětí 2,6 m s motorem MVVS 80 ccm. Pěknou letovou ukázku předvedl také Ivan Čáni s modelem Proteus. Svými aerovleky s obřím větroněm zaujal Honza Musil, vlečnou pilotoval již zmíněný Radek Gořula. Vzhledem k silnému větru se vlekání větroně chvílemi dost dramatizovalo, ale Honza všechny vleky zvládl a převedl hezké tiché lety.

V neposlední řadě přispěli svými vystoupeními i modeláři z našeho klubu LMK Babice nad Svitavou. Petr Čermák předvedl prvky 3D akrobacie, Honza Možný zalétal se svým modelem Cap 232, Honza Ostrý ukázal akrobatický let s vrtulníkem Logo 600.

Celkově byla akce velice zdařilá, v přátelském a pohodovém duchu a i přes drobné nedostatky v organizaci létání byli nakonec spokojeni jak diváci, tak i samotní piloti. Doufám, že příští ročník se vydaří alespoň tak dobře, jako ten letošní.

Letu zdar!

Pár fotografií Honzy Možného a Honzy Musila:

. WordPress