Zkuste to bez drátů, milý Marconi!

Zima letos připomíná všechno jiné než bílou romantiku, přes bahno se na letiště nedostaneme a dýchat balzový prach v dílně taky pořád nejde. Alespoň ten simulátor. No jo, to mám zase tahat rádio z pultu (T10 má trainer konektor debilně zdola), rozuzlovat všechny ty kabely u PC, do kterých se jaksi samovolně zamotal i kabel od simulátoru, jestli bych se na to raději ……..

Na čínském Hobbykingu se v průběhu loňského roku objevily nové přijímače futabáckého systému FASST od firmy FrSKY. Po sedmikanálové verzi se objevil i menší čtyřkanálový přijímač TFR4, který má narozdíl od sedmikanálu příjemnou vychytávku: pokud propojíme signálové vodiče třetího a čtvrtého kanálu jumperem, přijímač změní funkci a na výstupu prvního kanálu je k dispozici kompletní kompozitní signál PPM, tedy přesně to, co leze z konektoru učitel/žák na vysílači. Okamžitě mě napadlo využít této funkce a zbavit se tím otravného a nespolehlivého kabelového propojení vysílače se simulátorem.

Schema zapojení:

Jak vidno, není to žádná věda. Napájení přijímače vtipně získáme z volného USB konektoru na počítači, kousek USB kabelu s konektorem se vždycky někde doma povaluje a když ne, nestojí to milion. Barvy žil USB kabelu jsou jednoznačné, červená je plus, černá je zem napájení, zbylé dva dráty nepoužijeme, vhodné bude je zaizolovat. Stejně tak kousek kablíku se servokonektorem modelář snadno najde v šuplíku, mě vždycky nějaký zbude ze serv v křídlech, místo prodlužek vyměním krátký vývod za tak dlouhý jak potřebuju.  Samičku 3,5mm jacka jsem taky našel v šuplíku, dokonce i krabičku do které jsem to elegantně nacpal. Pro normální smrtelníky, kteří nemají doma dlouholeté bastlířské zásoby, samozřejmě přichází v úvahu nákup v prodejně s elektronickými součástkami, cena je v řádu jednotek korun. Může být jak stereo, tak monofonní verze.

Šlo by to udělat ještě elegantněji, bohužel originální kabel k Phoenixu má kabely i elektroniku v krabičce zality jakýmsi tvrdým epoxidem. Pokud by tomu tak nebylo nebo v případě jiného kabelu, kde se dá k elektronice nedestruktivním způsobem dostat, dalo by se napájení vytáhnout přímo a odpadla by tím celá opičárna s USB konektorem a jackem, prostě by ze simulátorového kabelu vedl přímo jen servokonektor.

Takhle vypadá výsledek:

Teď už jen spárovat přijímač s vysílačem (pozor, přepnutým do režimu FASST7, s vícekanálovým režimem FASST MULTI to nebude fungovat), do jacka připojit původní kabel k simulátoru a voilá, můžeme kabel i s přijímačem zapomenout navěky v chumlu za PC a začít vesele třískat modelem o simulovanou matičku Zemi. Frajeři si můžou natáhnout kšandy nebo machršňůrku od rádia na krk, pustit si to na pořádnou plazmu nebo projektor na celou stěnu, ležérně se opřít zadnicí o roh jídelního stolu (nyní ve funkci blatníku auta) a cítit se jako na letišti. Možná to bude chtít ještě požádat manželku, ať se naučí cvrlikat jak skřivánek nad babickým polem :mrgreen: .

To vše za cenu jen lehce převyšující cenu originální redukce futabáckého konektoru na 3,5mm jack. Přijímač přijde v Hobbykingu na něco přes 20 USD.

. WordPress