Silvestrovské polítání

Už jsme ani nedoufali, že odporně vlhké, blátivé a mlhavé vánoční počasí ustoupí alespoň na chvilku. Naštěstí v noci před posledním dnem roku trochu přituhlo a něco málo nasněžilo, nakonec se objevilo i sluníčko a proměnlivý vítr nebyl tak silný, aby nám pokazil náladu. Odpoledne bylo krásně a na letišti jsme se sešli sice v nehojném počtu, ale o to důkladněji se létalo.

Tomáš a já jsme dokonce zalétli svoje první vlastnoruční výtvory, větroně s elektropohonem s výstižným pojmenováním Guppy II. Autorem konstrukce je slovinský modelář Mitja Seršen Erman, model je vylepšená verze jeho úspěšného předchozího modelu Guppy, více se lze o něm dočíst na Mitjových stránkách nebo v rozsáhlém vlákně na diskusním serveru RCgroups. Křídlo lze postavit v jedné ze tří verzí – ušaté bez křidélek, rovné o rozpětí 1560mm nebo 1700mm. Mitja na svém webu nabízí za 19 USD perfektně zpracovaný plán ve formátu PDF (určený k tisku na formát A4 se značkami na přesné sesazení a slepení) s velmi podrobnými komentáři podle kterých by to slepila snad i žena v domácnosti, za další desetidolarovku mi poslal i soubor se všemi díly ve formátu DXF, takže vyřezání celé stavebnice na CNC frézce byla doslova hračka. Původní myšlenka byla, že stavbou modelu vyplním dlouhou a nudnou zimu, ale po ani ne čtrnácti večerech jsem držel v ruce kompletně potažený a osazený model, stejně tak Tomáš nesplnil své pesimistické řeči o několikaleté stavbě. Z výsledku jsme naprosto nadšeni, lítá to nad očekávání perfektně a ve vzduchu vypadá nesmírně ladně a elegantně. Navíc jsem při stavbě zjistil jak je to fajn, když v dílně v krbovkách praská oheň, voní prach z balzy a lepidlo a hromádka balzy, nosníčků a kousků překližky se mění v létající stroj 🙂 .

Bohužel nelze mi nevzpomenout, že právě uplynulý rok nebyl jen radostný. Na podzim nás navždy opustil náš člen Jirka Láznička, kamarád který mne (a nejen mne) přitáhl k modelařině. Kdo jste ho znali, vzpomeňte a zamávejte mu tam nahoru, kde je pořád hezky, modely nepadají a baterky se nikdy nevybijí….

Všem přeji, aby ten současný rok byl jenom veselý a úspěšný, se stejným počtem startů jako přistání. PF 2012!!!!

 

Jako obvykle nemůže chybět pár fotografií:

. WordPress