„Letecký den“ v Babicích

Po delším domlouvání vhodného termínu a doufání ve vhodné počasí jsme konečně ve středu 22. června uspořádali slibovanou „komorní“ předváděcí akci pro děti z místní malé základní školy v Babicích nad Svitavou.

Jak se nakonec ukázalo, předpověď počasí byla milosrdnější než realita. Na letišti nás uvítal vítr kolmo na plochu v nárazech jistě přes 5 m/s, navíc v naší lokalitě z nepříznivého jižního směru, kde jej rozbije les a vzduch nad plochou je v takovém počasí nepříjemně turbulentní.  V prvních chvílích příprav jsme uvažovali o odpískání celé akce, nakonec ale zvítězilo odhodlání nezklamat děti. Zatnuli jsme tedy zuby a vrhli se do boje s povětřím.

Nadšení dětí, pochvalné komentáře i potlesk nás záhy přesvědčily, že naše rozhodnutí bylo správné. Nebe v Babicích i přes nástrahy počasí ovládl Bořík Beránek s modelem Travel Air se žhavícím motorem 8,5 ccm, náš host z Brna  Petr „Error414“ Čada předvedl perfektní akrobatický let s vrtulníkem Logo 400, Petr Čermák s akrobatickým obrem o rozpětí 2,6 m a 80 ccm benzínovým motorem ZDZ předvedl ukázku své typické 3D akrobacie, Tomáš Zukal ukázal, že i malý EPP model Mustanga P51 má šanci vyhrát bitvu s povětřím, Honza Ostrý pěkně zalétal s vrtulníkem Trex 450 PRO, můj přeskilowattový ION zvedl hlavy diváků do pořádného záklonu. Poslední let patřil našemu náčelníkovi Honzovi Možnému, jehož 2,2m akrobat CAP-232 ve speciální bombardovací úpravě shodil náklad bonbonů nad přilehlou loukou. Naši malí diváci úprkem vyklidili přistávací plochu aby si v trávě našli sladkou odměnu, Honza mohl bezpečně přistát a nastal zlatý hřeb programu – do té chvíle jsme létali jen my, teď plocha patřila dětem. Každý dostal svoje letadélko. Malá polystyrenová házedla sice občas doletěla až do sousední řepky a paní učitelka měla trošku problém nadšené piloty sešikovat k návratu do školy, ale radost dětí a úleva, že všechno dopadlo bez újmy na zdraví účastníků i celistvosti letadel nám byly maximální odměnou. Zároveň nám je jasné, že podobnou akci budeme muset v budoucnu rádi zopakovat :).

. WordPress