Stavba modelu Extra 300

Parametry modelu:

  • Rozpětí.: 2 650 mm
  • Celková délka trupu: 2 350 mm
  • Celková nosná plocha modelu: 141 dm2
  • Plošné zatížení dle FAI při předpokládané letové hmotnosti 10 kg: 71 g/dm2
  • Motor: ZDZ 80 RV-J

Ke konstrukci a stavbě tohoto akrobatického modelu jsem přistupoval z potřeby mít záložní akrobatický model schopný zalétnout všechny obraty, které létám s modely firmy Krill této velikosti, při dosažení relativně nízké letové hmotnosti. Při stavbě jsem použil některé díly ze starých, už nepoužívaných modelů (ocasní upravená kormidla). Také jsem se zaměřil na jednoduchost a co nejmenší pracnost stavby modelu s použitím pouze základních modelářských nástrojů bez CNC frézky.

Trup je standardní konstrukce. Bočnice jsou z topolové překližky tloušťky 3 mm, stejně jako většina dalších dílů. Namáhané přepážky a díly jsou z březové kvalitní překližky. Kryt motoru je stavěn klasickým způsobem z překližky a balzy. Křídlo a ocasní plochy mají žebra z topolové překližky, potahy z balzy 2 mm. Celý model je stavěn klasickým způsobem dle pro mne zaběhnutého a ověřeného způsobu stavby. Potah a povrchová úprava tohoto modelu bude provedena nažehlovací folií ORACOVER, včetně motorového krytu.

Dílčí hmotnosti dílů ve stavbě: Prakticky hotová potažená křídla: 2 x 1 100g = 2 200 g. Trup s podvozky, ocasními plochami a překrytem kabiny: 2 700 g. Spojovací trubka 30/1,5 mm: 360g. Celková hmotnost ve stavu modelu na fotografiích je 5 260 g. Z toho po zkušenostech z mnoha předtím postavených modelů vychází celková předpokládaná hmotnost modelu 10 kg reálně.


Extra

Stavba krytu motoru přímo na trupu s namontovaným motorem. Trup a ocasní plochy pouze nahrubo zabroušeny. Podvozek je laminátový, zadní ostruha uhlíková.


Extra6

Trup na podvozcích. Kryt motoru ve stavbě.


Extra1

Vnitřní konstrukce trupu s hotovým řešení uchycení všeho vnitřního vybavení. Kryt motoru ve stavbě.


Extra3

Extra2

Extra4

Celkový pohled na rozpracovaný model. Trup není zabroušen na hotovo. Kryt motoru ve stavu rozpracovanosti. Křídla už jsou potažena Oracoverem zespodu kompletně, shora částečně.

Zde si můžete přečíst pokračování článku.


Copyright: články a fotografie v nich použité jsou duševním vlastnictvím jejich autorů. Můžete si je číst, prohlížet a uchovávat pouze pro svou osobní potřebu. Jakékoli jiné využití a šíření, například použití na jiných webových stránkách nebo komerční využití je přísně zakázáno.

. WordPress