Zzzzzzima… (update)

Načepýřené sýkorky stály frontu u krmítka, pohled na teploměr ráno nesliboval nic příjemného, proudění vzduchu odněkud z Finska ho v noci stlačilo skoro k mínus dvaceti stupňům. Tohle moc letově nevypadá…Potrhanou řídkou oblačností se dralo zubaté zimní sluníčko, doma v teple se na to pěkně koukalo, pomalu jsem přemáhal lenost a zvedal se od kafe do dílny že alespoň chvíli udělám něco na novém modelu, když zazvonil telefon. „Po obědě se jde lítat“, oznámil mi Honza.

No dobře, opráším tedy v garáži speciál do zimních podmínek – bublinový Minimag na plovácích opatřených zdola samolepící fólií místo skluznic, nabiju dvě baterky, hážu to všechno do auta a hladový vyrážím k letišti, protože oběd ještě není hotový. Cesta po zimní neupravované silnici ze Křtin do Babic je trošku adrenalin, povrch připomíná skleněnou horu ale nakonec je to výhoda, v zimě tudy jezdí jen místní drsňáci, takže provoz je nepatrný až žádný a okraj cesty nám dobře poslouží jako parkoviště. Dostat se na naše letiště je čirá utopie i pro auto s náhonem na všechny čtyři, ale příroda nám naštěstí zařídila letiště skoro všude, kde není les. Pole pokryté slehlým starým sněhem s  centimetrovým laminátem z ledu a na něm dalších pět čísel zmrzlého prašanu je ideální plocha, co víc si přát. Parkuju u kraje vyjeté cesty a díky velikosti svého zimního „obra“ jsem připraven za minutu k prvnímu letu.

Honza už skládá letadlo, tankuje benzín a zkouší startovat. Číňan DL ochotně chytá i při těch -8°C a já zjišťuju, že lovit foťák z brašny v autě za startujícím letadlem není dobrý nápad, proud vzduchu od vrtule zvedá prašan a cpe mi ho škodolibě za krk.

Oba dáváme dva lety za živého zájmu kolem se ploužících běžkařů. Je vidět, že benzíňák ani lipolky ohřáté v kapse nemají se zimou žádný problém a nakonec ani to počasí není díky bezvětří tak nesnesitelné, jak to vypadalo při pohledu na teploměr. Jen nohy trochu zebou, postávání ve sněhu s pohledem otočeným k obloze moc nezahřeje.

Pro kamarády z LMK co nemohli nebo nechtěli přijít a pro návštěvníky stránek alespoň pár fotek z pohodového mrazivého polétání:

Pro milovníky pohyblivých obrázků video z polétání v Babicích (WMV, 13MB) a video z polétání v Lažánkách (WMV, 14MB).


Copyright: články a fotografie v nich použité jsou duševním vlastnictvím jejich autorů. Můžete si je číst, prohlížet a uchovávat pouze pro svou osobní potřebu. Jakékoli jiné využití a šíření, například použití na jiných webových stránkách nebo komerční využití je přísně zakázáno.

. WordPress