Létání v zimě

I já patřím mezi jedince, kteří když delší dobu nelétají, pociťují abstinenční příznaky z nedostatku létání v zimě. Aby se jich člověk zbavil, je potřeba si i v zimě jít alespoň několikrát ,,hrknout“  (s letadlem).
Létání v zimě má svoje kouzlo.  Stroj se lehce rozjíždí po sněhem zasněžené krajině, vítr od vrtule zvedá za letadlem oblak prašanu, při přistání éro sedá jako do peřin. Má to i svoji druhou stránku. Motor ne a ne naskočit, ruce nejprve červenají, později modrají (taky mohou zčernat). Nestačíme si utírat nos a když motor konečně naskočí, zjistíme, že baterky jsou už z toho mrazu v čoudu a serva se jen líně pohybují. Jdeme domů a po několika týdnech smrkání a kýchání se ptáme sami sebe, jestli to stálo za to.

Pár rad co dělám, aby to skončilo pěknými zážitky :

  1. Výběr počasí – nemá cenu chodit lítat když fouká větší vítr, který nás za chvíli na letišti dokonale provětrá tak, že za půl hodiny drkotáme zuby. Počasí sleduji na internetu (např.  windguru) a tak  vím, kdy mohu vyrazit. Lepší je pár dní slehlý  sníh, než čerstvě napadený prašan,letadlo se tolik neboří.
  2. Příprava modelu – pokud máme model uskladněn v nevytápěné prostoře, přeneseme ho  alespoň den předem do tepla a teprve potom nabijeme  a zkontrolujeme  baterie v modelu a vysílači. Nádrž natankujeme doma (proč se s tím  zdržovat na mraze), do metylu jsem přidával trošku benzínu (1l metylu – 20ml benzínu) Přípravíme si hadr na zateplení motoru, ( po přistání motor zakryjeme, aby rychle nevychladl) případně podložku pod kolena při startování modelu.
  3. Příprava modeláře – více vrstev teplého oblečení, dobrou pokrývku hlavy, teplou obuv. Na lítání mám upravené tenké rukavice s ustřiženými prsty, kdo má vak na vysílač, je na tom lépe. Teplý čaj do termosky.
  4. Lítání – po nastartování motoru jej necháme dostatečně prohřát a jdeme na to. Nelítám žádné divoké obraty (kopáče), protože  mráz oslabuje pevnost  některých plastových částí modelu, ale pěkně si to užívám. Konečně si můžu vychutnat víření sněhu při startu a pěkná mezipřistání, kdy model klouže po jiskřícím sněhu.

Pár fotek ze zimního lítání:

Letu zdar!


Copyright: články a fotografie v nich použité jsou duševním vlastnictvím jejich autorů. Můžete si je číst, prohlížet a uchovávat pouze pro svou osobní potřebu. Jakékoli jiné využití a šíření, například použití na jiných webových stránkách nebo komerční využití je přísně zakázáno.

. WordPress